Skip to content
Kezdőlap » Blog » A laptopbeszerzés és a hátfájás összefüggései

A laptopbeszerzés és a hátfájás összefüggései

A laptopbeszerzéssel egyenes arányban nő a hátfájás is, hacsak nem…..gondoljuk alaposan végig az ergonómiai kockázatok természetét és a törvényi előírásokat. Hiába költünk drága irodai székre, ha a laptopos munkaállomást helytelenül használjuk. A végeredmény hátfájás és teljesítménycsökkenés.

Egyre több munkahelyen azt tapasztalom, hogy a laptopbeszerzések részesülnek előnyben az asztali számítógépekkel szemben, és a munkaállomások helytelenül vannak beállítva vagy használva. A laptoppal önmagában nincs semmi gond. A használatra kell figyelni, mert megfelelő kiegészítő eszközök nélkül a végeredmény csak kényelmetlen testhelyzetben történő munkavégzés lehet.

HA az én szemüvegemen keresztül néznének egy laptopos, kiegészítő eszközök nélküli open office irodarészt, akkor a gép fölé görnyedő, rossz testtartású, fájós hátú embercsoportot látnának, akiknél a kényelmetlenségek leküzdésére szökik el a hasznos energia a munkavégzés helyett.

Röviden ezért összefoglalom, hogy mire is kell, hogy még gondoljanak azon vezetők, szakemberek, akik a munkaállomások kialakításában valamilyen módon részt vesznek.

Ide rejtem el az ergonómia (human factors) promócióját is, hogy az irodai környezetben dolgozók is megismerjék. A helyes ergonómiai tervezés alapfeltétel az irodai dolgozók teljesítményének javulásához, komfortérzetük növekedéséhez, és egyben az egyik legjelentősebb ülő munkavégzés okozta egészségügyi probléma (a hát- és derékfájás, mozgásszervi problémák) kezeléséhez is.

Az ergonómia a kényelmes és biztonságos munkakörnyezet kialakítására törekszik. Jelen esetben a munkaállomás helyes használatára, helyes testtartás kialakítására hoz intézkedéseket, hogy a lehető legkevesebb károsító hatás közepette végezzük a munkánkat. Azaz, az ergonómiai egyéni beállítás/tanácsadás alatt a munkavállaló sajátos adottságaihoz alakítjuk ki a lehető legegészségesebb munkaállomást.

Ergonómia a laptopos munkaállomásnál

Laptoppal (ami kialakításban ideiglenes munkavégzésre lett tervezve, azaz 2 óránál kevesebb időtartamra) 4 órát meghaladó képernyős munkavégzésnél az alacsony képernyő miatt csak előrehajolt tartásban, lefelé nézve lehet dolgozni. Ez a lehető legkényelmetlenebb testtartás, aminek következtében akár 3 óra alatt fájdalom, kimerültség és erős diszkomfort érzet alakulhat ki.

http://www.laptopstand.com.au/new-post/

Mi lehet a megoldás?

A fent említett rossz testtartás és az egészségünkre gyakorolt negatív következmények (pl. idegrendszeri, szervi problémák) megelőzéséhez a következő eszközökre van szükség a helyes testtartásban történő, 4 órát meghaladó munkavégzéshez:

· Laptop használatához dokkoló szükséges, vagy a laptop közvetlen külső monitorra kapcsolása, külön klaviatúra és egér csatlakoztatása.

· Nem a legmegfelelőbb, de alternatív megoldás lehet a laptoptartó (tudjon akár 10 cm-t is emelni) alkalmazása külön klaviatúrával és egérrel ellátva.

Kiegészítő eszközök képernyő előtti munkavégzéshez

Laptop

+ monitor

+ billentyűzet

+ egér

+ dokkoló

+ és természetesen lábtámasz, laptartó, csuklótámasz, amennyiben indokolt, amellett, hogy a monitor magassága, dőlésszöge, távolsága, a szék magassága, háttámlája, és az asztal magassága az egyéni adottságokhoz beállításra kerül.

Ma minden 2. munkavállaló hátfájással küzdve végzi a munkáját.

Az ember-környezet-technológia összehangolása, beállítása szükséges ahhoz, hogy az energia a fájdalom leküzdése helyett a munkára fordítódhasson.

Törvényi hivatkozás: 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről