Skip to content
Kezdőlap » Blog » A munkád számít

A munkád számít

-Talán nincs is jobb idő arra, hogy megválogasd hova mész dolgozni. Hogy átgondold mennyit érsz, miben hiszel, milyen ügyet támogatnál szívesen.

Kép (Környezettudatos vállalatok)

Milyen céget támogatunk a munkánkkal, melyik vállalatot gyarapítjuk ötleteinkkel, tevékenységünkkel? Nem mindegy. Főként ma, amikor a környezetvédelem, az emberi értékek védelme előtérbe kerül. Akár túlzás nélkül mondhatnám azt is, hogy top prioritásnak kellene lennie. Miért is támogatnánk olyan munkahelyet, ami fittyet hány a dolgozók egészségére, vagy a környezet épségére. Nemcsak magunkért, de gyermekeinkért is dolgozunk. A Föld az ő otthonuk is lehetne, ha erre is tudnánk figyelni.

Választásunk akár azt is előre mozdíthatja, hogy milyen technológiák terjedjenek el, milyen emberi szokások honosodjanak meg az emberi értékek fenntartása érdekében, milyen bánásmód jellemezze a munkavállalókat. A régi rend csak addig fenntartható, amíg van kivel véghez vinni. DE mi történik akkor, ha a mai kor emberei már más megoldásokat szeretnének, vagy akár követelnek maguknak?

Értelmes munka? A vállalati MIÉRT meghatározása? Jó cél lehet a környezettudatos termék vagy technológia létrehozása, a termelő egység átalakítása megújuló energiaforrásokkal való gazdálkodásra, környezettudatos beszállítók támogatása, ügyfelek edukálása egy élhetőbb jövő érdekében, az eldobhatót felváltani újrahasznosíthatóra stb.

Vagy olyan pl. ITC létrehozása, ami az emberek magasabb szintű életminőségét szolgálja, ahelyett, hogy megoldásaival kiszolgálja az emberiséget nem éppen előremozdító viselkedésmintákat (pl. agresszió). Itt hozzáteszem fontos lenne vizsgálni még a termékfejlesztési szakaszban az emberi működésre történő kihatást.

Vagy az innovációt arra is felhasználhatjuk, hogy veszélyes anyagokat kevésbé veszélyesre cserélhessünk le, a technológia ne termeljen veszélyes anyagokat, amiket majd később ki tudja hol tárolunk, semmisítünk meg. Ha olyan eszközökbe ruházunk be, amik az emberi képességeket felerősítik, miközben védik az egészséget (pl. exoskeletonok).

Ha a munkaköröket áttervezzük úgy, hogy azok az emberi komplex működésnek is megfeleljenek, és nem sablonmunkaköröket gyártunk.

A lehetőségek tárháza végtelen! Rajtatok is múlik vállalati vezetők és rajtatok is munkavállalók, hogy milyen döntést hoztok. A világ jobb hely lehet, de ahhoz jobb és tudatosabb döntések szükségesek! Emberre tervezett munkahelyek.

Váltsunk fókuszt! 

T.A.

Képek: Pixabay