Szellemi, képernyő előtti munkát végzel? Tudod mit jelent?

Szellemi, képernyő előtti munkát végzel? Tudod mit jelent?

A világon egyre több ember végez szellemi munkát –USA-ban a munkavállalók 70%-a már ülő, képernyő előtti munkával keresi a kenyerét, Európa felnőtt lakosságának 41,5%-a több, mint 4 és fél órát tölt ülve egy nap. De hogy is lehetne leírni a szellemi munkavégzést? Nálam a definíciók így álltak össze: Folyamatos gondolkodást igénylő, tudást átalakító, új tudást létrehozó, főként ülő, képernyő előtti munkavégzést jelent. És azt érzem, ez a téma egyre fontosabb lesz. Gondolkodjatok velem/velünk együtt!

Kép: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160107094111.htm

Az EU-OSHA 2025-re ígéri az ICT és a digitális munka okozta kockázatok felmérését, és a megoldások kidolgozását.

Hogy egy kicsit elébe menjünk a dolgoknak érdemes elgondolkodni a definíciókon, mert minden egyes megközelítés (egyik sem önmagában értelmezve) új feladatokat, irányokat jelöl ki arra vonatkozóan, hogy lehet hatékonyan, jól kezelni ezt a típusú munkavégzést a munkahelyen. Hogy lehet a „tudásmunkásokat” megfelelően alkalmazni, kezelni, jól-létüket megteremteni a szükségleti oldal figyelembevételével? Természetesen a megoldásokkal folytatom majd elmélkedésemet, DE egyenlőre elgondolkodtatónak álljanak itt a definíciók:

A munkavédelemben így lelhető fel:

„képernyős munkakör: olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is,” (50/1999. (XI.3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről).

Pszichológiai terület:

A szellemi munkavégzés nyitott fogalom. Megfogalmazása folyamatosan változásban van.

A szellemi munkát végzők tudást alakítanak át egyik formájából a másikba Nichols, 2000

Dove (1998) így csoportosítja:

  • szellemi munka létrehozói, az újításokért felelős dolgozók
  • szállítható szellemi munkával foglalkozók köre, amely azonnal széles körben felhasználható
  • speciális szellemi munkát végzők

Új fogalom a knowledge worker (tudásmunkás): A knowledge worker azokat a munkavállalókat jelenti, akik a leghatékonyabban vesznek részt a tudásgazdaságban, bővebben: https://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_worker

 

Ha abból indulunk ki, hogy főként gondolkodásra van szükségünk a szellemi munkavégzés közben, nézzük a pszichológiai megközelítést:

A kognitív folyamatok arra szolgálnak, hogy a körülöttünk lévő világból információt vegyünk fel, azt feldolgozzuk, és újabb, számunkra értelmezhető módon szervezett információvá alakítsuk át. A többi pszichológiai jelenséghez hasonlóan a kognitív folyamatok is a szervezet adaptációját, alkalmazkodását szolgálják. (Juhász M. Pszichológia)

Foglalkozás egészségügyi megközelítésnél:

 

a fent látható pszichológiai, kognitív folyamatokra utaló megközelítést használják.

Fizikai hatások irányából megközelítve:

WHO:
Inaktív, ülő életmód, ülő munkavégzés definícióval is illeti az ülő munkavégzést, majd hozzáteszi: „Az ülő életmód nagyban hozzájárul a legtöbb halálos betegség kialakulásához, megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás esélyét és növeli a vastagbélrák, magas vérnyomás, csontritkulás kockázatát, megemeli a vérzsírok szintjét, depressziót és szorongást okozhat.”

 

Hogy kellene a szellemi munkavégzés szükségleteit a munkahelyen biztosítani a fent leírtak tükrében? Mik egyáltalán a szellemi munkavégzés szükségletei? Ígérjük folytatjuk!

Címke: irodai egészség munkahelyi well-being pszichés egészség teljesítmény
Publikálva: 2017-09-11 13:51:03
Share on Facebook Share on LinkedIn

Hasonló bejegyzések