Skip to content
Kezdőlap » Blog » HR, ergonómia, munkavédelem, well-being felrázva és keverve – újbelépők újszerű felkészítése a munkára

HR, ergonómia, munkavédelem, well-being felrázva és keverve – újbelépők újszerű felkészítése a munkára

A munka világa gyorsan és sokat változik, egyre okosabb, célzottabb, a tudatosságot előtérbe helyező megoldásokra terelődik a hangsúly a munkavállalói kompetenciafejlesztésben is. Mi ezt az egészség és munkavédelem oldalról így támogatjuk: Már az újbelépő dolgozókat is olyan tudással próbáljuk meg felvértezni, amivel önmaguk, tudatosan, hatékonyan, hozzáértően tudják végezni munkájukat.

MIT MONDANAK A JÖVŐ MUNKAHELYEIRŐL SZÓLÓ PROGNÓZISOK?

Kulcsfontosságú tényezővé válik az emberi potenciál hatékonyságának növelése, fejlesztése. Szinte minden HR előrejelzés azt mutatta ki, hogy azok a cégek lesznek ellenállóbbak, gyorsabbak, rugalmasabbak, kreatívabbak, hatékonyabbak, ahol az emberi képességekjóllét fejlesztésére is jelentős energiákat fordítanak.

MI, HOGY SEGÍTJÜK EZT A FOLYAMATOT?

A képességek, készségek változását kívülről ráerőszakolni az emberekre nem lehet. Ellenállást, és elkerülő, esetleg deviáns viselkedést válthat ki. Külső motivátorok nem működnek hatékonyan ezen a területen. Hogy keltsük hát fel a belső motiváltságát az embereknek?

A gyerekek is könnyen elvesztik az érdeklődésüket azon dolgok iránt, amiknek a működését nem ismerik. Így van ez a munkával és saját testünk működésével, teljesítményhez fűződő viszonyunkkal is.

Vajon mennyire értjük, hogy mit jelent szellemi munkát végezni, mit jelent az időkényszer, kreatív, monoton, vezetői, fizikai, ügyfélszolgálati, telefonos stb. munka szervezetünk működési szintjén? Hogy funkcionál testünk, mi változik meg bennünk, hogy lehetne az adott körülmények mellett is jól szervezni, működtetni magunkat? Ha megismerjük, hogy működünk a munkahelyen, már képesek leszünk jól használni belső erőforrásainkat. A munkához fűződő viszonyunk is javul, és a hatékonyságunk növelésére is könnyebb megoldást, eszközöket találni, mert megvan az alap, a biztonságos talaj, a fogódzó.


(kép)

Ezért találtuk ki partnercégeinknél…

a HR, menedzsment, munkavédelem összefogásában, hogy a konkrét munkaszervezési és munkakörökre leosztott feladatok mellett megtanítjuk már az újbelépő dolgozókat is arra, hogy hogy működik szervezetük összefüggéseiben (test és psziché EGYÜTT) a munkahelyen. MINDEN munkavállaló (beleértve a menedzsmentet is) részt vesz a képzéseken, gyakorlatokon, hogy biztos alapokat építhessünk az egész szervezet számára.

Egy gyakorlati példával élve pl. minden újbelépő munkavállaló megismeri szellemi munkavégzés munícióit, hogy kell egy munkanapot hatékonyan szervezni, figyelembe véve a napi bioritmusunkat, az agy szükségleteit és működésének korlátait. Munkahelyi rutint alakítunk ki az egészséges munkaszervezésre, a munkahelyen való hatékony működésre, miközben változik az egyén és a kollektív egészségmagatartás. Így közös értéket, közös ügyet, kötőszövetet teremtünk a munkahelyen. MEGVÁLTOZTATJUK az embereket? NEM, és nem is célunk. Tudást, és ismeretet adunk saját működésük megismeréséhez, a munkavégzés, munkaképesség új rétegeit fedezik így fel, egyensúlyba hozva az ember és a munka kapcsolatát.

És itt a munka nem ér véget. A motiválásnak, a fejlődésnek folyamatosnak kell lennie, ugyanis kondícionálás nélkül az elültetett magokból nem lesz kifejlett növény.


(kép)

És mi köze ennek az ergonómiához? Az ergonómiai az ember-gép-környezet kölcsönhatását vizsgálja. Az ergonómiai kockázat minden vállalatnál ott van, vizsgálandó, és kezelendő.

A MUNKAKÖRNYEZETTEL kezdjük. Az ergonómiai, mint vállalati program egy jó kezdés az alapok letételében, a munka megkezdésében. Akár irodában, akár az iparban (izületvédelmi programunkon belül) ergonómiai tanácsadás keretében egyénre szabjuk, beállítjuk, egészséget támogatóvá tesszük a munkaállomást, munkakörnyezetet. Motiváljuk a munkavállalókat, segítjük a hatékonyabb működésben, ellátjuk az alapokat lehetővé tevő önismerettel. Megmutatjuk az aktív/egészséges munkavégzés lehetőségeit a munkahelyen, testtudatosságot, helyes tartást, egészséges hozzáállást közvetítünk munkacsoportoknak aktív fejlesztő on site programként is.

A HR-rel, felső és középvezetőkkel együttműködünk, szakértőként, koordinátorként, lebonyolítóként tevékenykedünk.

Szervezettebben, hozzáértőbben, hatékonyabban!

T.A.