Skip to content
Kezdőlap » Blog » Vezetői sikerek és a munkavállalói pszichés egészség összefüggései

Vezetői sikerek és a munkavállalói pszichés egészség összefüggései

Kommunikáció, testbeszéd, motiválás, igazságosság, szavahihetőség, támogatás, bizalom, csoport irányítás stb. A vezetők minden mozzanata, cselekedete, szava befolyással van a dolgozók pszichés egészségére. Ez már magában nagy felelősség. Mit tehetünk a fejlődésért?……….

Magyarország

„Spanyol, német és dán országos összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, a magyar munkavállalók stressz szintje kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot.”SOTE Magatartástudományi Intézet, COPSOQ II felmérés.

A pszichoszociális problémák egész Európában gondot jelentenek a megfelelő információk, kommunikáció és cselekvési tervek hiányában. A 2014-ben végzett EU OSHA felmérés szerint minden megkérdezett 5. magyar vállalat rendelkezett cselekvési tervvel a problémák kezelésére.

Kép: Link

Milyen is egy kiemelkedő vezető a legújabb kutatások szerint? (Harvard Business Review)

 1. Mások számára is jól értelmezhető, tiszta stratégiai víziót közvetít.
 2. Az ügyfelek igényeit, gondolkodásmódját kiválóan érti.
 3. Bizalomteljes légkört alakít ki a fejlesztőkkel, motiválja őket és nem bünteti. Tudja, hogy az innovációba belefér a hibázás és a kockáztatás is.
 4. Félelemmentes lojalitással képviseli a vállalati és ügyfélérdekeket felettesei irányába is.
 5. Támogatja a lentről induló innovatív ötleteket, kezdeményezéseket, és felfelé segíti azok megvalósítását.
 6. Meggyőző vezető, hittel és rajongással közvetíti mondanivalóját.
 7. Magasabbrendű (akár társadalmi) célokat képes megfogalmazni és képviselni. A kemény munka mellett az okos megoldásokat is támogatja.
 8. Emellett gyors megoldásokra törekszik.
 9. Kommunikációja egyenes és őszinte.
 10. Tetteivel inspirál és motivál.

Inspiráló vezetők, hatékony kommunikáció

És mit mondanak a számok, hol tart a gyakorlat?

Egy új, 2016-os angliai felmérésből is kiderült, hogy a vállalatok még nem tudják megfelelő módon kezelni a munkával kapcsolatosan kialakuló pszichés gondokat. Számos helyen lehetne változtatni, fejlődni, hogy a munkavállalók jólléte és teljesítménye növekedjen.

Az angliai Business in Community felmérésében több mint húszezer munkavállalót kérdeztek ki online a pszichés egészség munkához köthető összefüggéseiről. A dolgozók 62%-ának, vagyis közel 2/3-ának volt valamilyen fizikai vagy pszichés tünete, illetve viselkedési zavara a munka miatt kialakuló rosszabb pszichés állapottal összefüggésben.


A felmérésben részt vevő középvezetők 62%-a gondolta úgy, hogy vállalatuk megfelelő támogatást nyújt a pszichés egészség megtartásához, azonban csak 11%-uk beszélt a felvetődött mentális problémákról az érintettekkel.

A válaszadó munkavállalók 23%-ának volt lehetősége assistance program hozzáféréshez (online szaktanácsadáshoz), viszont csak 2%-uk használta fel ezt a lehetőséget aktuális mentális problémáinak megoldásához.

Kép: link

A lehetőséget megadták, bár kevesen használják, és nem is beszélnek róla! Ebből is jól látszik, hogy rengeteg ponton lehet fejleszteni a vállalati potenciált pszichoszociális területen.

Továbbá a középvezetők 76%-a gondolta úgy, hogy a dolgozói jóllétben komoly szerepet játszik ő maga is. Azonban csak 22%-uk kapott a vállalattól ezidáig segítséget, oktatást a mentális egészség megőrzésének munkahelyi kezelésére.

Ez a jelenlegi vállalati tendencia Magyarországon is, holott jól tudjuk, hogy a munkahelyen mind a vezetők sikeressége, mind a vállalati teljesítmény a mentális fittség megtartásában, a pszichés egészség megőrzésében is keresendő.

A Business in Community ezért az idei jelentésében 4 területen tesz javaslatot a pozitív irányú változások előremozdítására:

 • megfelelő szervezeti hangvétel, kultúra meghatározása és gyakorlatban történő következetes megvalósítása;a vállalat általános kommunikációs gyakorlatának kialakítása/módosítása a pszichés egészség figyelembevételével.
 • a különböző álláspontok megbeszélése, főként a vezetők támogatási rendszere és a dolgozók eddigi gyakorlatban szerzett tapasztalatai alapján.
 • a „hallgatás kultúrájának” megtörése, vagyis őszinte párbeszéd kezdeményezése a mentális problémákról vezetők és dolgozók között.
 • a középvezetők, felsővezetők képzése a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatban, a problémák kezelésének gyakorlatára.

A felmérést vezető cég igazgatója, Louise Aston szerint: „Dolgozók milliói szenvednek csendben, azt érezve, hogy nem tudják a munkában tapasztalt szociális problémákat megosztani másokkal. Amennyiben mégis veszik a bátorságot és beszélnek róla, nem feltétlen kapnak megfelelő válaszokat.” „Az eredmények azt mutatják, hogy több nyitottságra, több képzésre, információra és támogatásra van szükségük mind a vezetőknek, mind a munkavállalóknak.”

Kezdjünk el beszélni róla! „TALK, TRAIN, TAKE ACTION!” Állítsunk fel munkacsoportot, kezdjük el a munkát vagy módosítsuk az eddigi gyakorlatot a felek bevonásával!

Munkahelyek emberre tervezve- a pszichés szükségletek figyelembevételévelKép: link

Források:

https://www.healthandsafetyatwork.com/mental-health/bitc-survey-line-manager-training

http://www.huffingtonpost.com/josh-rivedal/mental-health-in-the-work_b_12573796.html

https://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201610/self-centeredness-may-sabotage-self-control-study-finds